Ha igen, gratulálok!
Szeretem a töltött káposztát, a halat, a finom sültet, de amikor egy nap az ötödik vendégségbe megyünk, a fülem is becsukom, ha kajáról van szó. Márpedig becsületbeli ügy, hogy mindenhol megkóstold a ház finomságait.
Bagdy Emőke szájából hallottam" szeretlek, etetlek!" és ez a nagy ünnepeken hatványozottan előkerül. Elgondolkodtató, vajon miért a 'tömés' az elsődleges eszköz, amit a szeretet kifejezésére használnak oly sokan... Talán ez a legegyszerűbb módja?
Nem értem, eddig sem értettem, a mérhetetlenül finom kajákat miért kell erre a néhány napra zanzásítani?
Ezért van az, hogy nálam ilyenkor a minimum verzió fut.
Tavaly megkérdeztem a gyereket, mit enne Karácsonykor: borsólevest, túrós palacsintával - volt a válasz. És ez volt, hiszen ennek örült. Mondjuk, néztek rám fura szemekkel a távolabbi családtagok. :-)
Idén is megkérdeztem, mit enne: rántott sajt. Nos, nem erre a válaszra vártam, mert a panírozás nem az én világom. A sajt nálam nagyon érdeklődően viselkedik, ha duplán is panírozom, ráadásul egy nappal hamarabb, ráadásul hűtőben tárolom, nos: sütéskor akkor is vigyorogva folyik ki a bundájából. Mondjuk, megértem, nekem is melegem lenne, meg a kíváncsiság is hajtana, mi a fene történik a világban a bundán kívül. De ettől még nem kedvelem meg őkelmét.
Elővettem a 'praktikát': esetleg valami egyebet? Nem, nem, a rántott sajt pont elég lesz.
Hát, akkor a másik oldalon próbáltam a megoldást megtalálni, élje át mindezt valaki más. Igen ám, de a sarki étterem dec ember 24-én zárva tart, onnan nem rendelhetek.
Hagytam ezt az ágat, majd csak megoldódik. És egy frissen kapott recept felé tettem az energiámat. Mandulával töltött aszalt szilvával töltött pulyka comb. Igen, szerintem is jól hangzik, olyan nyálaszájbanösszefutós. :-)
A recept szerint a mandulával töltsem meg az aszalt szilvát. Nem tettem. A hús - remélhetően - puha lesz, a szilva puha, a mandula viszont kemény, rágcsálós. Nem való bele. Ezen felül vörösbor helyett fehéret használtam. Első indok, mert az volt otthon, de tudományosan megindokolva a vörös húsokhoz jár a vörös bor :-)
Két órányi sütés után fantasztikus íze lett.
Sajtra visszatérve: nemes egyszerűséggel leballagtam a sarki közértbe és fél kila panírozott sajttal értem haza. Persze, sütéskor egy része kifolyt, de legalább nem én szenvedtem a panírozással.
Sütik: imádom a mákos beiglit. Adtam lehetőséget a családnak, hogy meglepjenek vele. Ha elfogyna, majd sütök januárban, ugyanis az én vallásom ezt nem tiltja. Nálam berzsó lett. Anno azt gondoltam, egy nagyon bonyolult sütiről van szó, de hamar rájöttem, önjáró és ezért nekem való.
Hát ezek voltak nálam az ünnepi asztalon.
Szeretem a töltött káposztát, a halat, a finom sültet, de amikor egy nap az ötödik vendégségbe megyünk, a fülem is becsukom, ha kajáról van szó. Márpedig becsületbeli ügy, hogy mindenhol megkóstold a ház finomságait.
Bagdy Emőke szájából hallottam" szeretlek, etetlek!" és ez a nagy ünnepeken hatványozottan előkerül. Elgondolkodtató, vajon miért a 'tömés' az elsődleges eszköz, amit a szeretet kifejezésére használnak oly sokan... Talán ez a legegyszerűbb módja?
Nem értem, eddig sem értettem, a mérhetetlenül finom kajákat miért kell erre a néhány napra zanzásítani?
Ezért van az, hogy nálam ilyenkor a minimum verzió fut.
Tavaly megkérdeztem a gyereket, mit enne Karácsonykor: borsólevest, túrós palacsintával - volt a válasz. És ez volt, hiszen ennek örült. Mondjuk, néztek rám fura szemekkel a távolabbi családtagok. :-)
Idén is megkérdeztem, mit enne: rántott sajt. Nos, nem erre a válaszra vártam, mert a panírozás nem az én világom. A sajt nálam nagyon érdeklődően viselkedik, ha duplán is panírozom, ráadásul egy nappal hamarabb, ráadásul hűtőben tárolom, nos: sütéskor akkor is vigyorogva folyik ki a bundájából. Mondjuk, megértem, nekem is melegem lenne, meg a kíváncsiság is hajtana, mi a fene történik a világban a bundán kívül. De ettől még nem kedvelem meg őkelmét.
Elővettem a 'praktikát': esetleg valami egyebet? Nem, nem, a rántott sajt pont elég lesz.
Hát, akkor a másik oldalon próbáltam a megoldást megtalálni, élje át mindezt valaki más. Igen ám, de a sarki étterem dec ember 24-én zárva tart, onnan nem rendelhetek.
Hagytam ezt az ágat, majd csak megoldódik. És egy frissen kapott recept felé tettem az energiámat. Mandulával töltött aszalt szilvával töltött pulyka comb. Igen, szerintem is jól hangzik, olyan nyálaszájbanösszefutós. :-)
A recept szerint a mandulával töltsem meg az aszalt szilvát. Nem tettem. A hús - remélhetően - puha lesz, a szilva puha, a mandula viszont kemény, rágcsálós. Nem való bele. Ezen felül vörösbor helyett fehéret használtam. Első indok, mert az volt otthon, de tudományosan megindokolva a vörös húsokhoz jár a vörös bor :-)
Két órányi sütés után fantasztikus íze lett.
Sajtra visszatérve: nemes egyszerűséggel leballagtam a sarki közértbe és fél kila panírozott sajttal értem haza. Persze, sütéskor egy része kifolyt, de legalább nem én szenvedtem a panírozással.
Sütik: imádom a mákos beiglit. Adtam lehetőséget a családnak, hogy meglepjenek vele. Ha elfogyna, majd sütök januárban, ugyanis az én vallásom ezt nem tiltja. Nálam berzsó lett. Anno azt gondoltam, egy nagyon bonyolult sütiről van szó, de hamar rájöttem, önjáró és ezért nekem való.
Hát ezek voltak nálam az ünnepi asztalon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése